Havainnointiharjoitus

Ensimmäinen askel kestävän elinympäristön suunnittelussa on havainnointi.

Puutarhan suunnittelussa kehotetaan, että olosuhteita olisi havainnoitava ainakin yksi kokonainen vuosi, ennen kuin tehdään mitään. Näin syntyy oikea käsitys vallitsevista olosuhteista, kuten valosta, kosteudesta, tuulesta, kulkureiteistä, maaperästä, kasvillisuudesta ja eläimistä eri vuodenaikoina. Myös puutarhan käyttäjien tarpeet ja tavat kuuluvat havainnoinnin piiriin.

Hyvä havainnointikysymys on: miksi maisema haluaa tulla? Eli mitä tapahtuisi, jos yhtään energiaa ei käytettäisi asioiden siirtelemiseen tai kasvun parantamiseen tai rajoittamiseen? Näin päästään käsiksi olosuhteiden ytimeen, josta lähdetään liikkeelle muovaamaan ympäristöä, joka tulee toimeen mahdollisimman vähällä energialla.

Parvekkeellakin voi soveltaa samaa harjoitusta. Ehkä sinulla on jo käsitys siitä, millaiset olosuhteet siellä on eri vuodenaikoina. Mihin aurinko paistaa? Missä tuulee? Kuinka lämmintä tai kylmää siellä on eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina? Missä on mukavinta istua? Mistä vettä saadaan? Millaisia käyttötarkoituksia parvekkeella jo on? Millaisia toiveita ja haaveita perheenjäsenillä on parvekkeen suhteen?

Havainnointitehtävä

Vietä 5-15 minuuttia parvekkeella vain tarkkaillen hiljaa. Tee tämä aamulla, keskipäivällä ja illalla.

Jos haluat, kommentoi havaintojasi. Mitä huomasit? Millaista hyötyä tästä harjoituksesta oli?

Tykkää ja jaa!
error0
fb-share-icon0
Tweet 20